Urtekram

THE STORY – AZ URTEKRAM TÖRTÉNETE

Egyszer volt, hol nem volt… – minden nagyszerű történet régen kezdődött. Mint az Urtekramé is, ami 1972‐ben indult Dániában. Akkoriban az úttörő „öko‐szemléletmód”, egyfajta közösségi érzés, és a környezettudatosság kezdett elterjedni. Anno bioélelmiszerek még csak a kezdetek kezdetén voltak, amikor a fejlődő országokból érkező kávé kereskedelménél még eszükbe sem jutott a tisztességes kereskedelem (FairTrade), és amikor mindez csak néhány embernek volt idealista szívügye. De az Urtekram alapítói, Lisbeth Damsgaard és Ronnie McGrail, elérkezettnek tartották az időt, hogy Dániát jóval környezetszeretőbb és „öko”tudatosabb országgá formálják. Sőt, hogy ez a lendület nem torpan meg az országhatáron…

Lisbeth Damsgaard és Ronnie McGrail az utazását egy kis gyógynövény kereskedelmi üzletben kezdte Koppenhágában. Itt mindenből adtak el egy keveset, nagy hangsúlyt fektetve a természetes, egyszerű és tiszta életmódra. A vállalkozó szellem gyorsan megragadta a két „Bioúttörőt”, és hamarosan megalapították Urtekram‐ot. Az 1970‐es és a 80‐as években, Urtekram és a bio fogalma lassan és folyamatosan eggyé vált a köztudatban és kilépett nagyon zárt közösségű, akkor még szűk öko‐rajongók köréből. „A zöldek”, ahogy őket akkor nevezték.

Az 1990‐es évek elején, a kezdődött az fejlődés, ami igazán segített felgyorsítani a biotermékek bekerülését, különösen a nagyobb dán városokban. Az Urtekram piacvezető volt, amikor Coop úgy döntött, hogy a biotermékeknek igazán meghatározóaknak kellene lenniük. Ma a termékeinket sok szupermarket, egészségügyi és élelmiszerüzlet értékesíti. Néhol óriási választékban megtalálhatóak, több sort is megtöltve a boltokban, másutt szép, kis szekcióban jól felépítettem találhatóak meg a termékek.

URTEKRAM MAGYARORSZÁGON

A termékeket eleinte a Dániában élő illetve onnan hazaérkező egyéni bio rajongók kezdték egyedi importtal beszállítani saját felhasználásra. Később 2007‐ben indult el a termékek hazai forgalmazása is, mely még nem hozta meg a mai ismertséget az Urtekram márkának. Cégünk a Sirius‐Team Elite Group Kft. 2010‐ben karolta fel a márkát és azóta is kitartóan és a márka eredeti filozófiájához hűen végezzük az etikus, kizárólagos disztribútori tevékenységet. Nem utolsó sorban mi magunk is lelkes felhasználói vagyunk az Urtekram kozmetikai termékcsaládnak.

URTEKRAM MÁRKA – ALWAYS ORGANIC

Az Urtekram sajátmárkás testápolásra és tisztításra fejlesztett bio kozmetikai termékcsaládja kiemelkedő minőségéről és tisztaságáról és egyszerűségéről ismeretes. Ecocert‐Cosmos minősítésűek a termékek. Ezen felül termékcsaládtól függően elnyerték a dán Astma‐Allergia Társaság ajánlását (No Perfume termékcsalád – felnőtt és baba) és a Fair Trade – Tisztességes kereskedelmi minősítést (Barnacukros termékek). Minden termék növényi alapanyagokat tartalmaz, azaz Vegán, és fejlesztésük során nem alkalmaztak állatkísérleteket.