A BIO értéke

Sok ember figyelmen kívül hagyja a biotermékeket, mert a bioételek és termékek általában költségesebbek, mint a fogyasztói tömegtermékek. Mindazonáltal számos valós indokot találhatunk amellett, hogy a bio termékek miért lehetnek drágábbak. A bio termékek előállítási költségei gyakran magasabbak. Főleg amiatt a tény miatt, hogy gyakran a termelők olyan fajtákat választanak, melyek kisebb hozamúak, de ellenállóbbak a kártevők ellen.

A nagyüzemi gazdálkodók olyan tömeg fajtátat termelnek, amely gyors növekedésűek és kiváló hozamok jellemzik, de szükséges a kártevők és gyomok ellen permetezni. Az biogazdaságok gyommentesítése szintén költséges, mert egyes növények kézi gyomlálást igényelnek. A kisebb terméshozam és a több kézimunka növeli a nyersalapanyagok és a késztermékek árát, egészen a terméklánc utolsó állomásáig, a fogyasztóig.

Biotermék gyártásnak és fejlesztéseknek szigorú követelmények szerint meghatározzák a felhasználható összetevők lehetséges fajtáit. Így például tilos felhasználni ízfokozókat, aromás vegyületeket, tartósítószereket vagy számos „E” kiegészítőt bio élelmiszerek előállítása során. Szerencsére, az eredmény így egy tiszta, természetes termék, ami azt is jelenti, hogy jellemzi a nagy mennyiségű kimagaslóan értékes bio alapanyagtartalom, ami szükséges is, ahhoz hogy a hasonló tömegtermékek beltartalmi értékével vetekedhessen, amelyeket technológiai trükkökkel állítottak elő – gazdaságos  módon.

A bio termék gyártás lehet, hogy költséges, de a végeredmény egy tiszta és természetes, értékes termék, mely előállítása során figyelembe veszik az embereket, állatokat és a környezetet.